en dag till helg

Ska bli skööönt med lite vila, har vårit så himla trött den här veckan.
 
Imorgon börjar jag med mattelektioner med. Vilket betyder att barnen skipper den där idioten. Skönt för dom.
 
Var inte på barnhemmet idag eftersom jag jobbar på skolan på förmiddagarna och den här eftermiddagen var vi tvungna att åka till Kumasi och hämta tillbaka våra pass. Har ju förnyat mitt visum. Iallafall så kommer Andrea hem efter förmiddagen och säger att två av de som barnen har blivit hämtade av sina famlijer. Och jag hann inte säga hej då!!! Buhuuu..!! Jätte roligt för dom men synd att jag inte hann säga hej då bara. Fast en av tjejerna som blev upphämtad är 3 år, och hennes familj var senast och hälsade på när hon var 6 månader gammal så hon visste ju inte alls vilka dom där personerna var. Så hon hade skrikit som en gris när hon lämnade barnhemmet. Stackarn. Men det blir väl bättre förhoppningsvis.
 
Förresten, får la se om jag lever imorgon, kanske brinner upp under natten. När vi åkte hem från Kumasi så brann det skit mycket bara en liten bit från Nsuta och det verkade inte alls som om någon höll på att släcka det. Folk är ju så jäkla tröga här. De eldar upp sina sopor men tänker inte alls på var man tänder elden, så det är lite brasor här och där. När vi åkte till Kumasi var det en stor brasa vid vägkanten och nu när vi åkte hem hade den veeerkligen spridit sig. Nsuta ligger upp i bergen så det är som stora jättefina dalar man åker förbi när man åker hit. Det brann. VÄLDIGT synd för den fina naturen. Men det löser väl sig, som allt annat. Hm...
 
Nu ska jag sova och ladda inför fredag! Tjoho! Godnatt!

Kväll

Har precis kommit tillbaka från middag. Sitter och snackar lite skit.

Lektionen idag gick superbra! Var liiite stelt i början, kändes lite som om barnen var typ "men ska verkligen en obruni hålla lektionen?". Men jag lättade upp stämningen lite genom att själv börja sjunga på en liten ramsa om obruni. Finns en ramsa som barn ropar efter oss här, den betyder ingenting är typ som ole dole doff, men den handlar ändå om obruni. De tyckte dom iallafall va lite roligt att en obruni själv börja nynna på.
Imorn ska jag dock gå med den där jäkla matteläraren igen.. Känns inte lika roande..

Andrea är ute och reser med sin syster idag och Saga är hemma sjuk fortfarande, så nu på eftermiddagen var jag själv på barnhemmet. KAOOOS!!! Inte så jäkla lätt att ensam ta hand om 15 skrikande ungar. Det GÅR liksom inte. Man vet inte vart man ska börja. Kan ju inte trösta alla samtidigt. Så har haft barnaskrik i öronen KONSTANT i 3 timmar så känner mig rätt slut nu. Gick inte från barnhemmet förns halv 7, vilket är ganska sent mot när vi brukar vara klara.

Gick på marknaden i Mampong idag på lunchen med. Saga och jag slingrade oss långt in i marknaden där vi aldrig varit förut och kom som till en annan värld. Var som en helt annan marknad mot kaoset på stora gatan. Hittade också våra älskade krikri som vi letat efter lääänge. Det är som en jätte hård pinne som smakar jordnöt, skitgott. Vi fick smaka det på barnhemmet en gång men aldrig hittat de själva. Men nu vet vi att krikri-tanten sitter långt in i marknaden. gött!

Nä, nu ska jag vila mig lite, ringer i öronen efter allt skrik idag. Godnatt!

Onsdag..

Då va de onsdag igen.. IDAG ska jag ha min första lektion. Blev inte igår då jag gick med en skadad mattelärare istället. Och ja, jag får säga skadat för jag anser att man är det om man behandlar barn på de sättet han gjorde...
Han piskade barnen, nöp dom skit hårt i armen när de hade fel och om någon inte kunde en uträkning så fick den eleven som kunde den en befallning att "banka" in det i huvudet på den som inte kunde, bokstavligt talat.
Och sen när han rättade tre tal som de hade fått skriva ner i sin bok så var han också riktigt dum i huvet, fast på ett annat sätt. De som inte hade ett enda rätt tittade han bara på sen kastade han böckerna över axeln, rätt på golvet, som sen eleven fick gå och hämta. Typ som "aa nu får du skämmas för du hade fel". Kanske finns en anledning till att dom inte kan? Typ att man har en störd lärare? Skönt att jag kanske kommer ta över vissa av hans lektioner också, då blire annat. De roliga är att han märkte så jäkla väl vad jag tyckte och tänkte så han var tvungen att ursäkta sig i personalrummet efteråt. "Du vet väl att man måste göra så där för annars lyssnar de inte och då lär de sig inget. Så kommer du också behöva göra sen". Mm vi får väl se hur de blir med det. Gubbj*kel..

Ny kille..

Första dagen på nya "jobbet" idag. Var en liten och mysig skola. Jag trodde dock att jag skulle vara typ en liten hjälplärare som gick runt, men dom kastade på mig en bok direkt och bara "imorn ska du lära det här för klass 6B". Emh, hehe, okej... Så ligger och pluggar in engelsk gramatik nu. Vore ju en fördel om jag kan det själv först. Haha! Liiite nervöst faktiskt men det ska nog gå bra.

Fick en ny liten kille till barnhemmet idag. Fick inte veta exakt hur gammal han var men jag gissar på ca 6 månader. Han vägde verkligen iiiingeting, som en liten fjäder. Tur att han kommer till oss och får äta sig fet på välling.
Han var dock mycket lugnare än när lilla Eddie kom så var inte lika känslosamt idag. Men det är väl en annan typ av chock kanske, att inte säga ett knyst eller röra en min.
Får väl se hur han är imorn. Jag är ju som sagt på barnhemmet på eftermiddagarna fortfarande även om jag börjat på en skola nu.

Idag ska vi sova tidigt. Godnatt!!

Barnhemsbilder

På rymmen med pottan...
 
Abongo med favvoklossen
 
Lekstund på gården..
 
Trött liten tjej!
 
Effia med sina bästa vänner flip-flopskorna!
 
Edward, kallas Eddie! Min gulleplutt.!

Inte alltid lätt att vara vit...

Först och främst måste jag bara säga att de flesta ghananer är väldigt trevliga och vill bara väl när de kommer fram och pratar med en. Men, det finns alltid ett men.
Nu menar jag inte att alla ghananer ska buga för oss när vi går förbi, men alla förstår nog inte hur mycket pengar vi ändå har betalat för att komma hit och hjälpa dom. Att vi faktiskt har jobbat arslet av oss hemma för att få ihop dom pengarna.
Idag i taxin, här delar man alltid taxi, bilen åker när den är full, så sa de andra två tanterna som åkte med mig och Saga "ni betalar väl va?". Emh "ja, vi betalar för oss, ni betalar för er":
"Nee!! Ni är vita, alltså får ni betala för alla, ni har pengar". Okej så bara för jag är vit är jag en vandrande bank???
 
Härom veckan på marknaden kom det även fram en gubbe och var jätte förbannad och började skrika på mig. Han nöp i sitt eget skinn och bara "THIS IS REAL SKIN, YOU ARE FAKE!!" Sen stod han där och upprepade "YOU ARE FAKE, YOU ARE FAKE!" Emh.. "Sorry??? For being fake?" Asså vad fan ska man säga?
 
Andrea har även råkat ut för att en man sa "Ge mig pengar" och Andrea sa nej. Då nöp han i sitt skinn och sa "this skin needs money" och nöp sen i hennes skin och sa "this skin has money". Asså wtf?
 
Jag är inte rasist på nåt sätt, för då skulle jag inte vara här, men jag kan bli jäkligt irriterad när man blir påhoppad sådär. Då är de ju de som är rasistiska!!
 
Det finns också ett gäng småkillar här i Nsuta som antagligen har kommit på en egen liten lek som också kan göra mig riktigt arg och irriterad på en dålig dag. Kan tänka mig att dom kallar den för typ "Vem vågar göra värst saker på obrunisarna".
Det händer iallafall att när vi går lugnt fram på kvällarna till eller från middag, att en liten snorunge på kanske 13 bast springer fram och gör "ballaballa" på en och sen springer där ifrån. Härom dagen kom en unge fram och gjorde "honk honk" på Andreas bröst. också WTF? Jätte moget och säkert skit kul för dom, men jag tycker inte det är lika roligt när en liten pojke springer och nyper mig i rumpan när jag är på väg till middag!
 
Vår värdbror Mike talade även om en gång när vi glatt vinkade tillbaka till en snubbe som ropade efter oss att han i själva verket hade ropat "vill du ligga med mig?" på twi (deras språk). Här ska man va så jäkla trevlig mot alla och hälsa på 500 personer på vägen hem men så driver dom med en på twi, som dom vet att vi inte förstår, och skrattar oss bakom ryggen. Jävligt schysst!
 
Men men... Nu har jag fått det ur mig. Men som jag sa i början. De flesta är jätte snälla och trevliga. Men det finns alltid dom där, såna dära andra ni vet..
 
 
På tal om något annat. Blev en lugn kväll igår. Vi kollade på en film på Sagas dator. Idag åkte vi till poolen bara för att duscha, vi har inget vatten kvar. Sen har vi slappat hela eftermiddagen och ska förmodligen fortsätta med det tills middagen. Efter det ska vi se en till film hehe ;)
I morgon har föreståndarinnan på barnhemmet en hej då fest. Hon ska nämligen gå i pension. Så det ska bli trevligt.
 
Ha en kall och trevlig helg nu där hemma! Här är det då inte kallt kan jag berätta.
 

Järngänget!!

Hej o hå! Var en körig morgon. Andrea har åkt till Cape coast med sin syster och Saga stannade hemma för hon har jätte ont i halsen, vilket betyder att Kathi och jag var ensamma på barnhemmet. Det gick, men det var knapt. Var klara väldigt sent dock. Men men.. Nu är jag hemma och har käkat lunch så kanske tar mig en powernap. Hehe!!
 
På måndag blir jag skolfröken.  Vet inte så mycket mer än så om hur det kommer bli så ni får väl höra mer på måndag efter jag har varit där. Det är iallafall en skola här i Nsuta..
 
Här kommer lite bilder från Accra!!
 
 
Vid frukosten första dagen i väntan på Evelina, Andreas syster.
 
 
Första kvällen. Andrea, Eve och en goood pizza!
 
Stranden. Var en aning mer folk där än på stranden i Cape coast. Men det var härligt ;)
 
Eve och Andrea.
 
En utekväll. Andrea och Saga.
 
Blev typ inga bilder på mig eftersom jag står bakom kameran. Men får duga ändå.
Men här kommer några bilder från barnhemmet med.!!
 
Supersöta Kwaku! Han fyllde 1år för några veckor sen. Fick jag dock reda på typ en vecka för sent när jag kollade igenom listan på alla barnen. Stackarna som aldrig kommer att få fira sin födelsedag. Undra om de ens vet själva när de fyller år.
 
Tjock bebis! Inte världens charmigaste bild dock med en gubbe i näsan med haha! Men hon börjar bli sååå stor lilla Joyce. Och så söt med nu när hon inte ser ut som en mosad köttbulle längre.! Snart 2,5 månader gammal. Herregud vad tiden går.
 
Jag med en trött Njayleena.
 
Jag, Njayleena, Saga och Fatima, eller som personalen kallar henne, obruni baby. Obruni är ju "vit människa" och Fatima är faktiskt väldigt ljus i hyn, om man jämför med de andra. Fortfarande mycket brunare än oss dock haha.
 
Saga och en förskräckt obruni baby. Haha! Sjukt rolig bild. Hon verkar inte alls tycka att det där är lika kul som Saga. Hehe!
 
Här har vi järngänget! Från vänster: Eve (hon får vara våran praktikant hehe), Kathi, Jag, Saga och Andrea! Vad vore väl Mampong babies home utan oss!!
 
Nu: Powernap!!
 

Back on track

Tillbaka i Nsuta, tillbaka på jobbet och tillbaka i skön luft och värme..Var så sjukt fuktig värme i Accra asså.
 
Vi var som sagt ute i söndags med i Accra, de va nästan ännu roligare än dagen innan. Kom hem halv 6 på morgonen. Var ganska sega dagen efter så blev en dag på stranden igen.
 
På tisdagen åkte vi hem, stannade till i Kumasi dock för att förlänga visumet. Blev lite struligt för vi hade en jäkla kärring som hjälpte oss, hon ville nog inte att vi skulle stanna i Ghana haha.. Men hoppas det är fixat nu så jag får stanna i 60 dagar till. Sen måste jag förnya igen.
 
Jobb idag igen. Alltid lika kul att se barnen efter lite "semester". Typiskt att det skulle vara lite extra kaotiskt idag på barnhemmet bara för att Andreas syster var och hälsade på för första gången. Menmen ;)
Cyklarna fungerar också bra, om det är någon som minns att jag skrev att vi hade köpt cyklar. Vi trampar på. Vi cyklar på morgonen, tar taxi fram och tillbaka på lunchen och cyklar hem på kvällen. Är på tok för varmt för att cykla mitt på dagen.
Nu har vi nämligen lämnat kallperioden här i Ghana och gått in i en väldigt varm period.. Är närmare 40 grader på dagarna, i skuggan, så blir sjuuuukt varmt i solen. Men det är bara skönt här i Nsuta. Här är det torr, icke fuktig värme.
 
Iallafall, det är vad som hänt de senarste dagarna. Nu ska vi snart sova.
 
Godnatt!

Fran Accra igen...

Varit har i tva dagar nu da... Ar hur skont som helst. Som att aka pa semester. Kanns typ som hemma i sverige, bara mycket varmare..
Man kan faktiskt ga pa gatan utan att folk skriker efter en eller drar i en. Man kan kopa nastan alla saker som finns hemma och aa, det ar bara hur harligt som helst helt enkelt.
Hangde pa stranden hela dagen i dag och det var awesome! Badade, solade, drack ol hehe och bara njot.
 
Vi gick ju som sagt ut igar och det var ocksa hur kul som helst. Som vilken nattklubb som helst. Vi funderar pa att dra pa nan fest idag med, passa pa som sagt nar man ar i storstaden. Vi blev bjudna pa ett antal idag pa stranden sa det stora problemet ar ju att valja vilken fest.
 
Varmen har i Accra ar ocksa valdigt olik fran varmen hemma i lilla Nsuta. Hemma har jag liksom vant mig i att det ar varmt och gar inte runt och ar konstant svettig utan mer njuter av varmen. Men har ar det san himla fuktig varme att man dor. Men ar skont att do lite ibland ocksa.
 
Nu har jag skypeat lite med syrran, mammsen och pappsen. Trevligt trevligt.
Sa hors en annan dag for nu ska vi ga nanstans och kaka middag sen blire ju kanske party party!
Hejsvej!
 
 

Fran Accra

Ghanas huvudstad, om nagon har missat det.
Nu undrar ni sakert farfor i h*lvete jag frivilligt reser 8 timmar for en helg i Accra. Men da ska jag ta och beratta att Andreas syster kommer hit och ska stanna i 2 veckor sa vi ar har for att mota upp henne. Plus, man maste typ resa for att inte bli helt GALEN.. For det ar vad jag skulle bli om jag stannade i Nsuta/Mampong i 5 manader..
Och, vi aker hem pa tisdag sa vi far 3 hela dagar har da vi tog nattbussen hit. Var dock inte det mysigaste eftersom Ghananer har en tendens att trycka in getter i det supertranga bagaget, som kissar och bajsar och braker sa man satt ju i stanken av en acklig ladgard hela vagen.. Men vad gor man inte.. Min vaska klarade sig iallafall den har gangen.. Nar vi akte till Cape coast blev ju min vaska nerpissad av en get i bagaget.. Inte det mysigaste.
Det ar anda konstigt hur mycket man reser har nere, utan att jag tanker pa det. Hemma i Sverige skulle jag nog aldrig resa 8 timmar i en trang trotro for en helg, men harar det liksom inget konstigt. Och nar vi aker till Kumasi.. Ibland bara for att kaka god mat, ar det ju som att jag skulle sitta och aka anda till Stockholm for att kaka mat. Och det skulle ju liksom aldrig handa hemma. Men no problem har.. I och for sig kanske man skulle aka lite oftare till stockholm hemma om det kostade under 10 kr, som det gor att aka till Kumasi.
 
Accra ar dock inte som resten av Ghana. De har tillomed KFC har!!!! Och ett riktigt supermarket som ar mer som hemma. Aaaah helt overlycklig!!! Ikvall ska vi ata j*vligt god pizza men j*vligt dyr ocksa.. Dyrare an hemma. Men sa vart det. Sen ska vi klubba ocksa har vi tankt.. Man far passa pa nar man ar i storstaden.
 
Har hant lite sen sist jag bloggade. Vart internet tog slut hemma och vi har inte orkat ladda pa det an, darfor jag inte bloggat pa typ hela veckan.
Men som vanligt nar jag sitter har och ska beratta sa har jag glomt vad det var.
 
Ama, den alsta tjejen pa barnhemmet som ar 8 ar gammal, hade besok av sin pappa i veckan. Konstigt anda och se for de at som tva framlingar for varandra. Han har inte tillrackligt med pengar for att ta hem henne sa darfor ar hon kvar pa barnhemmet.
En i personalen passade da pa att dra nagra stories om de andra barnen. Usch. Vill inte hora resten typ.. En annan tjej som ar 4-5 ar berattade hon kom till barnhemmet nar hon var 3 DAGAR gammal. Hennes pappa var och halsade pa 2 ganger och nu ar han forsvunnen(?) Alltsa, de kan inte fa tag pa honom langre, med andra ord, han bryr sig inte langre.
 
En cool sak.. One direction var i Accra for en vecka sen. Attan att vi inte va har da haha.!
 
Imorgon har jag varit i Ghana i 7 veckor. Vilket betyder att jag har varit har i mer an 1/3 av tiden. Hur sjukt ar inte det?
 
Just det, projektet ja... Nej blidde inget. Jag sa ifran. Jag hade ju sagt till Mike fran LFC att jag ville gora projektet. Sa han ringde upp och sa glatt att det kommer 3 nya volontarer och ska bo i Kumasi sa.. Du ska flytta till Kumasi..
Emh... Va? NEJ.. Det ska jag inte.
Da tankte jag att ne, ska jag lamna min familj har, Andrea och Saga som typ ar min familj ocksa, man blir sjukt tighta nar man tvingas leva sa tatt inpa varandra hela tiden.. Vi jobbar ihop, ater ihop, sover ihop, borstar tanderna ihop, och nej vi gar inte pa toan ihop men nastan da de andra tva star utanfor och pratar med en nar man ar pa toan.. Sa ska jag liksom borja om pa nytt? Lite jobbigt... Ny stad, ny familj, nytt jobb, nya volontarer, som for de forsta ar nya i Ghana ocksa..
Sa... Jag tackade nej.
Vilket betyder att om en vecka ar jag skolfroken istallet. Jag ska fortfarande vara pa barnhemmet pa eftermiddagarna men undervisa pa en skola i engelska och matte pa dagarna. Feels good. Sa i onsdags fick jag aka till Mampongs marknad och kopa pa mig lite lange kjolar och fina blusar.. De har ju typ dress code pa lararna i skolorna och jag vill inte sticka ut. Haha. Tur att man kan hitta bade kjolar och blusar for 4-8 kr. Inte sa dyrt hehe..
 
Annars da.. Rullar pa som vanligt.. Har dock nagra ungar som ska med mig hem till Sverige. Hehe.. Varlden sotaste och gladaste bebisar. Ett av mina barn ar lilla Megan. Har borjat kalla henne for swedish Megan nu sa hon vanjer sig. Haha!! Sa, bered er pa att mota mamma Elli nar jag kommer hem.!
 
Aa, maste dra mig nu. Har inte manga minuter kvar har... Men far la se nar nasta inlagg kommer da eftersom vi inte kommer hem forns tisdag kvall och maste hinna ladda pa internet nan dag da. Men da vet ni iallfall om jag inte bloggar.
 
Puss&Kram!

Malaria

En till liten plutt på barnhemmet har fått malaria.. Inte första gången nån får det sen jag kom. Men de behandlas och sen är de bra på 1-2 veckor. Men just nu är lillen en väldig knägris och lite puttinuttig.
 
Man får inte va så himla känslig när man jobbar på barnhem.. Vid frukosten matade jag en liten kille med en kopp. Han sväljer väldigt fel, hostar och lägger sen en riktig jäkla fontänspya i knät på mig. Eller som min vän hemma i norrpan skulle säga, en "scary-movie spya". Myys.. På eftermiddagen kom en till. Men då va de lillen med malaria så borde ha anat att den skulle komma.
Nog med det så har vi inget vatten idag så kan inte duscha. Ännu mer mys. Det blidde en så kallad "babywipe-ducsh." Jepp jepp..
 
Nu ska vi snart pallra oss mot familjen för lite middag.
 
Ciao!

Inte mycket bloggande..

Blir inte sa mycket bloggande nu for tiden. Men jag kanner att det finns inte sa mycket att skriva om i veckorna mer an det jag redan berattat. Hander ingen speciellt pa barnhemmet utan allt rullar pa i sina vanliga rutiner.
Men snart, SNART, hoppas jag verkligen att det nya projektet kan dra igang. LFC snubben ar lite seg nar det galler att ta tag i saker. Jag har ringt honom och ska ringa honom imorgon igen sa hoppas pa ett bra besked.
Det ar iallafall ett projekt dar jag och nagra fler (som jag inte vet annu, darfor det ar oklart om det gar att dra igang projektet igen) aker runt bland olika skolor och forelaser om sexuella overgrepp. Tror vi riktar in oss pa barn mellan typ 8 och 15 ar. Da ska vi prata om saker som vad som ar okej och inte och vad man ska gora om man rakar ut for ett sexuellt overgrepp.
Men berattar mer nar det ar spikat att jag ska dra igang med det, vilket det inte ar an.
 
Nu sitter jag iallafall pa internetcafeet i Kumasi. Vi ska snart ga och kaka pa Baboos, en restaurang med god mat. Typ hamburgare och pommes haha. Men nar man ater sa mycket ris sa ar det verkligen gott med annat ibland sa det ar helt klart vart att aka hit.
Sen ska vi och 2 volontarer till fran Mampong hem till oss och ha en liten mysfest for oss sjalva. Far se om vi kanske drar vidare till en av Nsutas sma barer.
 
Hej sa lange!!
 
 

Hemma efter nattjobb!

Har precis käkat en god frukost som vi köpte med oss hem från jobbet. De ni, vi har jobbar natt idag. Vi ville prova på hur det var att jobba på natten men även se vad som händer och så. Det var över mina förväntningar faktiskt. De fick mat sent på kvällen, sen fick de mat igen vid 5 och bytte blöjor och så. Dock så var inte allt prima. Jag fick till exempel INTE ta upp ett barn som grät. Hennes anledning var att de fanns myggor och om jag tog upp henne hade jag vart tvungen att dra undan myggnätet. Men men, världen är ganska olika på sina håll kan man säga. Vi fick även sova några timmar även om det inte blev så många. Vi var lediga eftermiddagen igår för att vila inför natten och nu ska vi inte tillbaka förns i eftermiddag igen så vi kan vila hela förmiddagen med.

Våran supersnälla värdbror Mike har fixat cyklar till oss jätte billigt så nu ska vi börja cykla fram och tillbaka från barnhemmet. Kanoners!! Vi betalade ca 360kr för TRE cyklar. Det är ju nada.! Så nu får vi motion utan att behöva knalla as tidigt på morgonen.

Här får ni lite bilder från Cape Coast och nyår också!!

 Vid sjön dagen innan vi åkte till Cape Coast!
 
 Stallet.
 
 Utsikt från hotellrestaurangen i Cape coast..
 
 
 
 Våran lilla "bungalow"
 
 Utsikt från rummet..
 
 Fina stranden precis vid hotellet..
 
 Kakum Nationalpark.
 
 
 Utsikt från hängbroarna..
 
 Det lilla vi såg av krokodilerna. Inte mycket..
 
NYÅRSAFTON
 
 En suddig bild från vårt hotellrum där vi tog några drinkar innan vi åkte till Oasis, hotellet med nyårsfesten och den mycket vältalande restaurangen. ;)
 
 Saga, jag och Martina.
 
 Andrea och Kathi.
 
 Goda grillspettet!!!
 
 
 Tolvslaget. Brasa på stranden!!
 
 Me and Andrea.!
 
 
 Precis vid vattnet. Riktigt fint var det!
 
 
 
 
De va de för sålänge. Hade!

Idag byter vi lås..

För att någon, inga namn nämnda, tappade bort ena paret av våra nycklar igår. Och OM det nu var någon som såg att det var vi som tappade dom vet ju typ alla var vi bor. Låg och nojade lite inatt även fast vi spärrade dörren med saxar och allt möjligt hahaha.. Men det har faktiskt händ att både gubbar&barn står utanför och ropar att vi ska släppa in dom. Men nu har vi ett nytt, förhoppningsvis bättre, lås så vi slipper vara paranoida.

Hejs!

Kyrkdag

Söndagar är kyrkdag för alla här.. Verkligen nästan ALLA går till kyrkan. Så varje söndagsmorgon vaknar man av ett trumtåg utanför huset. Tur att jag kunde somna om efter det. Söndagar är ju typ vår slappardag så man känner inte direkt att man passar in när alla andra är jätte finklädda för kyrkan.
En riktig slappar morgon har det iallafall varit. Och tro det eller ej men jag har faktiskt börjat läsa en bok. Herregud. Jag som hatar att läsa. Men det finns inte så mycket annat att göra här annars så det är faktiskt rätt så skönt att läsa.
Nu ska vi dra och käka lunch snart sen tänkte vi dra igång en storstädning här. Vill inte ens berätta hur det ser ut. Men, för att försvara oss, det är inte lätt att leva i en lägenhet som i stortsett är inredd med endast tre madrasser. Man har liksom ingenting att ställa sina grejer på förutom på golvet. Så blir lätt lite stökigt. Så storstäd ska de bli!!
 
Här kommer lite fler bilder från julfesten
 
 Söta baby-Kofi i sin snygga kostym.
 
 Megan i fin klänning och en snygg Saga i bakgrunden..
 
 Saga, Katie och Somborro.

Kallperiod...

Är tydligen en kallperiod här nu som ska hålla på genom hela Januari. Det märks verkligen.. Fortfarande jätte varmt på dagarna men så fort solen går ner blir det kaaaaaallt och man verkligen fryser. Sitter i en mysig tjocktröja just nu och tackar mig själv för att jag tog med mig en filt som jag kan ha på nätterna. Men sen runt 8-9 på morgonen kommer värmen tillbaka..
Sjukt konstigt hur det kan vara såna temperaturskillnader. Men skönt på ett sätt ändå att man slipper svettas på nätterna också.

Hade iallafall en bra dag vid sjön idag. Jobbade lite på min bränna.. Imorgon ska vi ta sovmorgon och det ska bli hur skönt som helst.

Godnatt!

Inte lätt att leva med två stockholmare...

Inte när man själv är från norrköping iallafall. Blir ju jämt två mot en när det gäller att uttala rätt och fel. Haha. Ibland när jag säger nåt så händer de också att Saga och Andrea tittar på varran och sen utbryter i skratt. Taskigt. För att jag kanske råkade säga nåt ord som dce inte använder. Haha! Men tur att jag tål skämt ;) Så jag överlever..
 
Glömde jag skriva att lilla Eddie inte är rädd för mig längre heller? Bra iallafall för nu kan jag gosa med honom precis som med alla andra..
 
Blev en kort arbetsvecka, redan fredag.
De andra tjejerna på barnhemmet blev ite avis på oss som fick åka till sjön förra veckan. De är från en annan organisation så... Så imorgon åker vi dit igen. Jag ska bara sola och bada då, men de andra hoppas på att få rida lite också.
Och ja, man kan bada i den sjön utan att få några parasiter eller bli uppäten av en krokodil. Ligger massa hotell runt där så det är lite turistigt och sjön kollas regelbundet. Så inga namn nämnda men... mamma... *host host*... Nojja inte sönder där hemma nu...
 
Nu: Tillbaka till barnhemmet.

Några bilder från jul

 
Finns hur mycket mer bilder som helst men detta får räcka sålänge..
Lite bilder från juldagen när vi hade köpt glass och sen från annandagen när julfesten på barnhemmet var. Barnen var sååå söta för de hade klätt upp dom med fina princessklänningar och allt båda dagarna. Killarna fick fina skjortor och finbyxor. Hur gulligt som helst.
 
Idag var en vanlig dag. Tvättade lite kläder på breaket också. Så himla tråkigt att tvätta för hand men skönt när det är klart..
Var riktigt skönt att komma till barnhemmet idag också och se att lilla Eddie (den nya pojken) mådde bra och hade kommit in i "barnhemslivet". Han var riktigt glad idag faktiskt och "lekte" lite med de andra bebisarna. Eller viftar med händerna i varandras ansikten tills nån börjar tjuta för att den ena petade den andra i ögat. Haha. Ja, ni vet ju hur bebisar beter sig.
 
Jag berättade ju en annan gång om att jag kanske skulle jobba lite på en skola också för att få lite omväxling. Men nu har jag fått erbjudande att kanske ta över ett projekt som Sara och Andrea jobbade på förut. Men man behöver vara flera för det så vi får väl se om någon hakar på. Kan skriva mer om vad det är för projekt och så en annan gång och när jag vet om det blir av eller inte. Är ganska trött nu också faktiskt, så ska nog gå och sova.
 
Nattinatt!
 

Hemma i lilla Nsuta..

Då var man hemma igen då. Ganska skönt ändå faktiskt. Har nästan saknar min urluggna madrass på golvet..
Tänkte dra lite vad som har hänt medans jag varit borta.
 
Fredag-
Åkte till sjön. JÄTTE mysigt verkligen. En fransk kvinna hade en hästgård uppe i bergen typ fast ändå nära vattnet, svårt att förklara. Men där red vi iallafall på en varsin häst på små grusvägar genom byarna där. Hur mysigt som helst. Sen paddlade vi en liten stund men det är ju inte min starka sida så jag tröttnade rätt fort.
Efter det fick vi god lunch hos den franska kvinnan, tog en drink på en närliggande bar sen åkte vi tillbaka till Kumasi. Mike från LFC (Light for children) bjöd oss på en natt på ett fint hotell, med RIKTIG dusch och toalett. Men bäst av allt, SKÖN SÄNG. Jag sov som en gud den natten.
 
Lördag-
Åkte tidigt på morgonen till Cape Coast. Var framme vid hotellet vid 13.30 typ. Vi chillade några timmar på stranden och bara solade och badade sen åkte vi in till stan och käkade PIZZA!! Mmm... Sen åkte vi hem och däckade i ännu en skön säng.. Riktig dusch och toalett fanns även på hotellet vi bodde på i cape coast..
 
Söndag-
Vi åkte till Kakum nationalpark. Det är den där parken med massa jättehöga hängbroar. Om det var någon av er som såg tv-programmet i höstas på SVT när Gina&Kodjo åkte till Ghana, så var det iallfall samma hängbroar som jag gick på. Var riktigt läskigt faktiskt. Trodde inte innan att jag skulle bli rädd men det blev jag. Hehe! Det finns även apor och sånt i den nationalparken men vi såg inga. Men det var värt ändå bara att få gå på broarna.
Efter det åkte vi till ett krokodilställe men dom ville inte heller komma fram så vi såg inga. Bara några huvuden här och där. Synd för det var ett ställe där man fick gå in och klappa krokodilerna. Men blev inget klappande för våran del.
Sen åkte vi tillbaka till hotellet för lite lunch och sol och bad (trodde vi) för vi fick vänta så hiiiimla länge på maten att när vi käkat färdigt var solen borta. Men det gör ingenting för det var så sjukt god mat. Blev en powernap efter lunchen istället. På kvällen åkte vi in till stan och käkade på cape castles restaurang och tod ytterliggare några drinkar för att fira näst sista dagen på året. Hehe!
 
Måndag-
Solade och badade HEEEEELA dagen och det var sååååå skönt. Vid 13.00 kom även de andra 4 tjejerna som skulle fira nyår med oss. (vet inte om jag glömt nämna det, men vi skulle ju vara 8st men bara 4 av oss åkte på lördagen).
Sen åkte vi till ett hotell som skulle ha nyårsfest och käkade där. Jätte god mat och jätte mysig fest. Var massa volontärer där också så var skönt att ha lite fler vita runtomkring sig för en gångs skull, hehe. Vid tolvslaget hade de en stor brasa på stranden och fyrverkerier och det var hur fint som helst vid vattnet. Sen var det dans hela natten lång och vi var väl hemma vid 04.30 eller nåt sånt.
 
Tisdag-
Blev en rätt seg dag då kan man säga. Några timmar på stranden, god lunch, powernap (igen) och sen käkade vi på en vegetarisk restaurang på kvällen. Två av de andra är vegetarianer så.. Föll väl inte mig så värst mycket i smaken men det var bra ändå..
 
Onsdag-
idag har vi suttit på en trotro heeeela dagen.Åkte vid 10.30 från hotellet efter sovmorgon och frukost och vi kom fram hit till Nsuta för bara ett litet tag sen. Har varit och käkat middag och så.
 
Men... En väldigt lyckat helg kan man iallafall säga.
Skönt att vara hemma igen och jag ser väldigt mycket fram emot att vara tillbaka på barnhemmet imorgon. Har saknar barnen lite. Ska bli kul att se hur den nya lilla killen mår också (som jag skrev om i förra inlägget).
 
Bilder från helgen får ni någon annan dag när energin infaller. Har ju lovat bilder från jul också. Men det kommer. Lovar!!

EllinoriGhana.blogg.se

En blogg om livet som volontär!

RSS 2.0