sista inlägget

Blir sista inlägget på väldigt länge.. Blev lite ändrade planer inför imorgon.
Light For Children ringde idag och berättade att de ville bjuda oss på en resa till en sjö som ligger nära Kumasi. Vi tackade ja så imorgon bitti åker vi till Kumasi, sen tar de oss till sjön, vilket tar ca 30 minuter. Där ska vi få rida på hästar, paddla kanot, äta buffé och säkert mycket mer. Sen sover vi där och åker direkt till cape coast på lördag. Vilket betyder att jag inte kommer komma hem förns onsdag nästa vecka. Och nästa ÅR. Kommer hem på onsdag kväll och då har jag säkert maaaassor att berätta.
 
Idag kommer volontärerna från mampong hit på lite filmkväll. Ska bli mysigt.
 
Idag kom det en ny liten kille på 7 månader till barnhemmet, då kom blödiga Ellinor fram. Han grät och grät och grät. Och vem skulle inte göra det om man kom till en sånt kaotiskt ställe bara poff. Hans mamma var väldigt sjuk så då fick han flytta hit.
Ingen i personalen tog hand om honom som man kan tycka att man ska göra när någon är ny. Så vi volontärer gjorde det men det var ju inte heller så lätt om en liten bebis på 7 månader aldrig sett en vit människa förut. När vi skulle gå och bebisarna skulle sova så grät han så mycket så jag själv började gråta.
Jag ville verkligen inte lämna honom gråtandes i sängen så jag tog upp honom och tänkte ge honom till en i personalen. Först sa hon att jag skulle lägga ner honom igen men sen när hon såg att jag själv grät och jag sa "please, hold him for one sec" så tog hon honom och han blev tyst. Men sen när jag gick hem hörde jag honom gråta ända utifrån. Alltså la hon säkert ner honom direkt när jag hade gått. Hoppas han sover nu iallfall, får ont i magen när jag tänker på det. Men men. Andrea ska jobba hela helgen så hon har lovat att ta hand om honom..
 
Måste dra mig nu, filmdags. Hejs!

juldag-glassdag

Vi köpte ju glass till barnhemmet igår men vi gav den inte förns idag för det passade bättre. Kanske kommer lite bilder på glassätande barn imorgon eller nån annan dag.
Imorgon ska visst den där julfesten vara. Den börjar kl 13.00 så vi får inte så lång rast mitt på dagen då. Ska försöka ta mig till Mampong om jag hinner iallafall. Måste köpa mig en mobiltelefon innan vi åker till cape coast. Jag hade med mig en gammal till mitt ghanakort men den vill inte ta emot sim-kortet.. Hm.. Fattar nada. Men köper en ny liten skruttig. Kostar typ ingenting. Saga köpte en för 120 kr så det har jag nog råd med.
 
Nu ska vi gå och käka middag. Hejhej!!

Julafton

God jul!!
Känns inte som julafton men försöker intala mig själv att det faktiskt är det.
Andrea var ju i Accra i helgen så hon hade köpt med sig lite gott till frukost idag. Passade ju bra nu när det var julafton och allt. Vi åt grovt bröd(!) och croissanter. Hon hade även köpt med sig en liten julklapp till mig. KNAPRIGA KEX! Jag hade råkat säga att jag saknade knäckebröd haha. Så det va super gott!
 
Imorse när vi kom till barnhemmet så hade de rakat av allt hår på alla barnen. Inte för att de hade så mycket innan men nu var det VERKLIGEN inget hår. De skulle väl bli jul "fina".
Sen när vi ska tillbaka till barnhemmet ska vi köpa med oss glass till alla barnen. Det är ju trots allt julafton idag för oss, även om den riktiga julaftonen är imorn för alla ghananer.
 
Här firar man jul i tre dagar. Man "smygstartar" ikväll genom att gå till kyrkan och sen går man i kyrkan både tisdag och onsdag med. Dom hänger alltså i kyrkan konstant i nästan 2 dygn, om jag har fattat det hela rätt. Vi tänkte följa med på starten ikväll men sen går vi nog inte så mycket mer i kyrkan. Vi jobbar ju dessutom. Imorgon, som är den riktiga julafton här, ska det typ vara någon gårdsfest eller nåt sånt på barnhemmet. Och igen, om jag har fattat det hela rätt haha. Men den som lever får väl se.
Imorse. Jag och Andrea vid våran lyxfrukost med grovt bröd!!
 
Glada, nysnaggade barn på pottan imorse!
 
Det kom ju två nya svenska tjejer till barnhemmet förra veckan. En av dom fyller 18 år idag så vi tänkte kanske gå ut och ta en drink efter kyrkan ikväll. Om det är något öppet såhär på julen. Hehe!
 
Afeshiapa!! (God jul på twi)
 

Pooldag

Blev en dag vid poolen. Ganska så nice med riktigt dusch så man kan tvätta håret ordentligt.
 
Nu väntar vi bara på att Andrea ska komma tillbaka från Accra så vi kan käka middag sen ;)

...

Glad dan före dopparedan! skulle de stå.

Vilken jäkla dag

Igår var en jäkla dag.
Vi hade ju bestämt att åka till poolen och bara slappa, men det var så mycket disiga moln på himlen så vi sket i det. Istället fick vi för oss att åka ända till Kumasi bara för att gå på en resturang som hade europeisk mat. Resan dit gick rätt så smärtfritt och det var SJUKT GOTT. Jag åt vitlöksbröd och hamburgare med pomme. Helt klart värt att åka till Kumasi för det haha. Men iallafall, sen när vi skulle hem, det var då det började.
Vi lämnade restaurangen vid 15.00 och kom fram till trotro stationen vid 16.00 för det var sån jääääkla trafik. Trotro är ju en sån där minibuss som jag berättade om en annan gång.
Väl vid stationen fick vi stå i kö i över EN TIMME för att få biljetter, de brukar typ ta 5-10 minuter i vanliga fall. Sen därefter fick vi sitta i trotron i 20 innan den började köra. Det var ju i och för sig inte så farligt. Men vi började alltså rulla 17.20 när vi gick från restaurangen 15.00.
Men där är det inte slut. Det brukar ta mellan 1,5-2 timmar att åka från Kumasi, men det stog nästan helt still de första två timmarna pga all trafik ännu en gång, så vi var framme i lilla Nsuta vid 20.15. Och inte nog med det så hade jag bestämt att skypea med mina kusiner på kvällen. Och dels för att jag blev jäkligt sen, då när vi kommer hem har vi ingen EL så datorn dör efter bara några minuter... Herregud asså.
En jäkligt lång dag för lite god mat. Och dyr också om man räknar med all reskostnad. Men helt klart värt det! Det kan jag leva på i några veckor nu. Hehe!!
 
Vi funderar på att ta poolen idag istället. Vi åker kanske även om det är molnigt idag för vi har inget vatten kvar i vår tunna. Så bara för att få en dusch om inte annat.
 
Vill berätta om en liten incident som hände i veckan, som man inte har varit med om hemma direkt. Som sagt, det finns inte så många vita människor här, nästan ingen. Så barn kanske aldrig har sett någon vit människa  förut. Så i veckan när vi var påväg hem, och miljontals människor säger hej som vanligt, så håller en mamma fram sitt 2-3 åriga barn och bara "säg hej till (vad han nu hette)". Och barnet bara skriker och sparkar och försöker komma loss och är liksom helt livrädd för oss. Hm.. Haha. Stackars liten. Men helt förståeligt om man aldrig sett någon vit förut.
 
 
Julafton imorgon. Helknasigt!
 
Nu ska jag ta min traditionella frukost. Digistivekex men glada kossan ost och en frukt. Om vi har el idag kanske man kan lyxa till det med havregrynsgröt.
 
Glad da

trötta

Två sega tjejer ska nu pallra sig bort för lite middag.

Vi orkar nog inte ta oss mycket längre än till poolen imorn. Vi sparar all vår energi till nästa helg istället för då blir det Cape coast!! Tjoho!!

Är det nu jag ska dö?

Ungefär så kändes det igår kväll.
Nästan direkt efter jag skickat iväg inlägget igår kväll så började jag få väldigt ont i magen som snabbt övergick i illamående och sen så var det ganska kört. Vet inte vad som hände riktigt eftersom alla vi äter samma mat men bara jag blev dålig. Men kroppen sa väl ifrån helt enkelt.
Klarade mig ju nästan tre hela veckor.
Natten blev ju då ganska så jobbig då kan man kanske räkna ut men nu mår jag typ bra igen. Lite seg som man kan vara så inget barnhem för mig idag..
Saga är också hemma för förkylning så nu tänkte vi sätta på en film på hennes dator.
Hejs!

Så var vi bara tre..

Idag åker en av tjejerna jag bor med hem. Fast från och med idag och hela helgen är det bara Saga och jag hemma för Andrea sällskapar till flygplatsen.
 
Har inte en aning om vad som händer i helgen, men det behöver jag nog inte tänka på heller för imorn går ju jorden under. Haha! Saga nojjar ihjäl sig här borta.
Men jag känner för lite sol och bad så vi får la se vad vi kan hitta på.
 
Kom två nya tjejer till barnhemmet idag. Två svenska som ska stanna i en månad.
 
Har även bokat en liten tripp över nyår. Sammanlagt är vi åtta volontärer som ska till cape coast. Vi åker lördag-onsdag nästa vecka. Men det kommer ta typ 8 timmar för oss att åka så vi får bara typ 3 dagar där. Ska bli sjukt gött iallafall och få bada i HAVET!!! Har även hört ett rykte om en restaurang som ska ha gott grillspett med riktigt KÖTT... Saknar det redan.. Man äter ju typ bara kolhydrater här. Ris och spagetti typ. Ska bli smaskens!
 
Annars händer inte så mycket. Godnatt!

Onsdag

Söt tjej!
 
Det hände igen. Skrev ett inlägg sen dog datorn och allt försvann.
 
Kommer bli ett nytt precidentval tror jag att jag har hört rykten om. NDC som vann har tydligen betalat folk för att rösta. De va nog inte så bra trots allt.
 
Idag på rasten ska vi på marknad i Mampong. Det är marknad där varje onsdag.
 
Kort och gott.
 
Hej så länge!

Gigantisk spindel

En golfboll med långa, tjocka ben. Det sprang runt på barnhemmet igårkväll precis när vi höll på att lägga alla bebisar. En i personalen jagade den med sin flippflopp sko (eller stringtoffla som Saga säger, haha de roligaste jag har hört tror jag) och mosade den tillslut. Men ÄCKLIG var den iallafall.
 
ÅH VAD ALLT GÅR FEL! skrev ett låååångt inlägg sen råka jag trycka nån stans så allt försvann..... Typiskt mig.!!!
Tar det kort igen.
Skrev att jag typ smält stölden men att jag nojjar för att de ska ske igen och funderar på att skaffa ett bättre lås till lägenheten. Just nu skulle det nog räcka med en enkel knuff för att få upp dörren.
 
Sen skrev jag att jag är glad att jag inte är kändis hemma i Sverige. Det räcker med att vara en här nere i 5 månader. Och behöva hälsa och vara trevlig mot 50 pers VARJE gång man går utanför dörren. Samma visa på morgonen, lunchen, eftermiddagen och middagen... Vi går alltså på den där gatan 8 ggr om dagen.
 
Orkar inte skriva mer nu.. Skrev ju trots allt massor innan det försvann.
Hej då!1

förbannad...

Fy asså. Att man ska bli inkräktad i sitt eget hem bara för man är "obruni"....
Som sagt, Nsuta är en VÄLDIGT liten by och typ alla vet ju exakt vart vi obrunis bor. Finns ju bara 4 stycken här och vi bor tillsammans. När vi går på gatan påväg hem kan vi liksom ha 15 ungar på tåg när vi väl är framme.
Det händer också att barn står utanför vår dörr, PÅ INNERGÅRDEN, och alltså har gått in genom stora grinden.. Lite jobbigt ibland faktiskt för det här är vårt hem nu och man vill vara ifred ibland.
Iallafall, inte nog med att vår mat blir stulen, nu har jag blivit av med nästan all min sponsring från Nordea.. FÖRLÅT NORDEA...
När vi är hemma brukar vi ha dörren öppen (vi är ju hemma liksom) men på långa lunchbreaken händer det att alla ligger i sin säng och vilar. Och då har någon passat på att sticka in huvet och ta massa saker..
Jag packade upp alla mina presenter jag hade med mig och saker jag skulle ge bort och ställde i påsar bakom ytterdörren där de inte var ivägen. Och då har väl förmodligen någon liten snorunge stuckit in näsan och tagit tag i närmaste påsar och sprungit iväg. Jag blev av med alla pennor, suddigum, block och strumpor som jag fått av Nordea..... (Moster, du kan hälsa att jag tänker köpa nya saker och ge iallfall). MEN ÄNDÅ!! Blir förbannad. Låt oss vara i vårt eget hem. Och ge fan i våra saker.... Även den andra burken pepparkakor och en burk med godis som jag skulle ge min värdfamilj är borta..... SUGER!!!!
Från och med nu låser vi dörren även om vi är här inne,, sjukt att ingen av oss har märkt nåt heller....

På tal om något annat, nu har jag varit tillräckligt bitter.
Imorse promenerade vi till barnhemmet, tog ca en timme om man gick skapligt fort. Taxisarna kör ju som idioter så det går ju fort med bil, men fan inte att gå haha.. Men det var rätt skönt, SVETTIGT!! Blir nog en promenix imorn med.
Får se om det kanske får bli en tripp till till Kumasi i helgen.. Måste ju köpa nya pennor och suddgummin... Hm....!!!!!
ÄR SÅ ARG!! Men just det, skulle ju inte prata om det mer nu..

Godnatt!

pensionärerna levererar

Kvällsfika blev som en liten tradition för oss efter vårt lilla luciafirande. Finns ju inte så mycket att göra här om kvällarna direkt. Och igår gick nästan droppen, då satt vi alla fyra och löste korsord tillsammans. HAHA! Herregud hur ska detta sluta?
 
Hade med mig lite papper och färgpennor till daycare idag. Herregud säger jag bara. Vi försökte få dem att sitta ner innan vi delade ut, men de var väl ett fåtal som förstog. Resten stog runt mig och Andrea och hoppade och försökte slita sakerna ur händerna på oss. Det gick inte ens att dela ut det knapt.
Och på 5 min var alla pennor förstörda eller uppätna, papperna var sönderslitna och det återgick till det vanliga stora slagsmålet.
Det roliga är att den ordinarie personalen som var med till daycare la sig ner på en bänk och SOV???!!!! Det gör mig nästan argast.. Inte konstigt att barnen är så där när de inte gör nåt åt saken.
 
Vi ska åka tillbaka lite tidigare till barnhemmet idag och försöka rensa och organisera lite bland leksakerna. Så måste dra mig.!
 
Hejs!

Seg söndag

I brist på annat slänger jag upp ett till inlägg. Dagarna blir så långa när man vaknar halv 6..
Det blev inte att vi gjorde någonting idag.. Degade hemma hela förmiddagen, sen gick vi en promenad på en timme, käkade lunch, tog en dusch och nu sitter jag här och är uttråkad. Finns inte så mycket att göra i lilla Nsuta som i det stora hela består av EN gata.. The street liksom. Eller är ju massa små vägar där folk bor men EN asfalterad gata där det finns små stånd där man kan köpa frukt och vatten.. Typ det som finns. Men även om det skulle finnas mer skulle söndag ändå vara en rätt seg dag eftersom alla går till kyrkan i flera timmar på söndagarna här.
 
Och förresten, här finns det en frukt som heter plantein eller nåt sånt. Jag blir lite förvirrad för för mig heter det banan.. Men det heter inte banan för det är en speciell "banan" som man lagar mat på... Men det ser ut som en banan och smakar banan men det heter plantein... Knäppt..
De gör iallafall allt möjligt med den. Steker, friterar, har i grytor eller gör chips av. En ganska vanlig rätt är plantein med böngryta. Då är den stekt och sen har man typ chili con carne till.
 
 
 
Lilla Fatima! När hon väl ler så är det ett av dom gulligaste leendena som finns.
Såna tjocka kinder hon får!
 
Jaa och sen en bild på poolen mitt i allt också. Det skulle vara en till bild på Fatima med ännu bulligare kinder, men man kan ju inte begära att få allt precis rätt. Den kanske kommer imorn istället då.
På bilden ser ju poolen faktiskt rätt fin ut, men detta var den "bra" dagen och på botten var den inte fin... Det blev jätte stora fotmärken på botten när man gick..
 
 

Fett är hett

"Vita tjejer brukar ju ha så små rumpor så varför är din så stor?"
Jo man tackar, den frågan fick jag av en kvinna i Kumasi igår... Ingen middag för mig idag då.. Sen frågade hon direkt efter det uttalandet om hon fick ge bort mig till hennes bror, haha.
Men här i Ghana är det bara en komplimang att säga att någon är "stor". Här förknippas överviktiga med att leva ett bra och hälsosamt liv. Ganska kul att se reklamskyltar här nere ändå. Idealen är sååå himla olika från hemma. Ska se om jag kan fota någon nån gång och lägga upp.
En tysk tjej som jag jobbar med fick höra detta från sin familj hon bor med -"ooh du har blivit större sen du kom hit, good for you". Haha! Hon blev inte heller så där jätte glad men det är väl bara att tacka och bocka.
 
Valet förra veckan blev jätte fördröjt.. Resultatet kom inte förns på tisdagen tror jag. Men det var iallafall viceprecidenten som blev vald så inget precident byte i Januari då.. Hejade lite på honom faktiskt eftersom hans parti förkortas NDC (Norrköpings DansCenter) HeHe..
Men jag har inte märkt några oroligheter alls gällande valet.
 
Däremot är det en liten kille som står utanför vårt hus och skriker på twi som en galning typ varje morgon!!! Jäkligt irriterande att vakna av det halv 6 varje dag......
 
 Vårt luciamys i veckan. Och söta Andrea såklart. Sjuk konstig grej. Hon är från stockholm, men har ett sommarhus typ precis där jag bor. Vad är oddsen att mötas och bo ihop i en liten by i Ghana??? Haha men kul :)
 
 Två glada små barn i väntan på frukost.
 
 Light for children dagen igår. Här är alla barn med sina nya skor.

I Kumasi igen

Akte till Kumasi den har lordagen ocksa. Var ju pa Light For Childrens dag for HIVsmittade barn. Det var inte sa jatte mycket tycker jag personligen. Barnen fick ett varsina par skor som vi obrunis fick dela ut hehe. Tyckte dom ju var lite roligt. Sen sjong de och dansade lite, fick mat och godis sen var det inte sa mycket mer.
Vi ska snart aka tillbaka till Nsuta men forst maste vi kopa lite mer mat, igen, vi rakade namligen ut for en liten matstold inatt.....
Utanfor varan dorr till innergarden har vi en liten bank dar vi brukar sitta och ata frukost. De andra tjejerna som har varit har langre hade ibland lite mat stog pa den banken men de fick sluta med det da allt blev snott (?) Sa da har vi ett fonster fran innergarden som leder in til mitt&sagas rum. Eller fonster och fonster, det ar ett galler och tva blaa traluckor. Traluckorna kan man oppna utifran men det finns en hasp att satta pa innifran om man vill lasa fonstrena, men de brukar vi inte gora for vem skulle oppna dom mitt pa innergarden? Och vi har typ tva grannar.
Iallafall, gud vad langt det blev, hehe. Mellan gallret och luckorna finns ett 10cm utrymme dar vi brukar stalla lite saker, bla diskmedel och mat och sant. Och imorse nar vi skulle kaka frukost var allt borta...
Vi har valdigt svart att tro att det var grannarna sa nagon har alltsa gatt in genom grinden mitt i natten och dragit upp vara fonster och snott varan mat!!!!! Det laskiga ar ju att jag och saga sover ju precis innan for sa dom har ju sett oss sova ocksa, men ingen av oss har markt nat. Hadan efter aker haspen alltid pa nar vi sover eller inte ar hemma. Jag vill inte ha nan creepy gubbe som stirrar pa mig nar jag sover....
 
Nasta helg aker en utav tjejerna vi bor med hem sa imorgon ar hennes sista lediga dag sa formodligen hanger vi vid poolen igen, heheh. Fast poolen nara hem da for vi stannar inte kvar har over natten.
 
Hej sa lange!

Lilla julafton

Måste berätta om något lite roligt som hände i morse.

De andra två tjejerna som redan bodde här plus två till tjejer som åkte precis innan vi kom hade lite snyggt sådär byggt ett fint skräp-hörn i vår lägenhet. Massa petflaskor och gamla plastburkar. Jag hade frågat om de sparat de av en speciell anledning, vilket de inte hade. Bara lata haha!
Så imorse fick jag ett ryck och packade ihop allt det där i säckar och gick till tippen. (Källsortering existerar inte).
Den ligger rätt nära där vi bor och jag såg redan från början att folk kollade lite på mina påsar. När jag svängde in på vägen där tippen ligger och folk faktiskt fattade att jag skulle kasta allt det där började kvinnorna ropa på sina barn, och massa ungar kom och frågade om de kunde få allt de vi ändå skulle kasta. Självklart kunde de få det liksom. Så barnen gav det till sina mammor och de började direkt dela ut varsin flaska till de andra kvinnorna och familjerna runt om. Överlyckliga.
En sån sak skulle liksom aldrig hända hemma. Men kul att något som bara var skräp för oss kunde glädja några andra oerhört mycket.

Här nere jobbar även barnen rätt mycket tycker jag. Hos familjen när vi ska äta är det barnen som direkt börjar ställa fram stolar och duka fram maten. Det känns väldigt dumt att bara ta emot allt från små barn och inte hjälpa tillmen det är ju liksom så det är. Sen dukar barnen av allt direkt när vi ätit färdigt.
De skickar även sina barn att bära vatten och fylla på våran duschtunna, stackarna. Måste ju vara skit tungt för dom.
Att de äldre syskonen tar hand om de små och matar och badar är verkligen inte ovanligt här. Här är man inte barn länge ska jag tala om.

Lunchbreak

Hemma och vilar lite nu efter lunch hos familjen. Morgonen var som vanligt, bara att idag gick jag med upp till day care istället för att bada bebisar. Asså gudars... Dom gör INGENTING med barnen. Man kan ju tycka att dom kanske borde försöka lära barnen nånting men om vi volontärer inte drar igång nånting blir det kaotiskt. Det blir det ju i vilket fall men inte lika mycket. Tidigare i veckan hade jag med mig såpbubblor till daycare. Vi blåste och dom lekte med bubblorna och tyckte det var skiiiiit roligt. Men idag hade ingen av oss med nånting så de springer bara runt och slåss och aa, det går inte ens att prata med dom. Sara försökte sig på att läsa en bok men de rev bara ut sidorna. Det är inte så lätt att läsa böcker heller eftersom de inte förstår vad saker och ting är. Det är hemskt men barnen lever verkligen i en liten bubbla på jorden. De ser ingenting annat är barnhemmets väggar. De vet ingenting annat är vad som finns där runt.
En volontär visade en gång en bild på en häst, och de visste inte vad det var för någonting, för de hade aldrig sett något liknande förut. Sjukt svårt att föreställa sig men det är verkligheten.
Boken Sara försökte läsa handlade om ett hotell och de förklarade saker i hotellet. Typ hiss, resturang och såna grejer. Men de har ingen ANING om att de finns nåt liknande så blir svårt då.
 
En annan grej, vad lätt det är att få infekterade sår när man lever i en sån här miljö.
Jag trampade snett häromdagen, eftersom vägarna är så himla guppiga och gropiga, och jag fick ett pyttepyttelitet skrapsår på utsidan av foten. Ingenting tyckte jag, jag såg det knapt.
Iallfall, det lilla lilla såret har utvecklats till ett varigt HÅL! Bara sådär från ingenstans(?) Gör rätt ont också så jag har ett par skor som jag kan ha som remmarna går runt om såret, bara att dom skorna har jag skoskav från... Bara problem med mig.. Jag hade ett par badtofflor med mig men dom gick sönder igår... Min väska jag hade med mig har också gått sönder... Inget går som det ska. Men men, livet går vidare. Med eller utan fötter..
 
Orkar inte ladda upp bilder så det får bli en annan dag.

Fredag

Blev ingen bloggning igår, vi åkte till poolen på lunchen. Den var inte lika grön denna gång men jäkligt skitig. Jag badade en gång men sen fick det bli duschen igen.
Jag tycker ändå att jag har varit rätt duktig med bloggandet, får se hur länge det håller i sig hehe.
 
Imorgon ska vi åka till Kumasi igen. Om jag har fattat det rätt så har light for children ordnat en dag för HIV-smittade barn, så det är vad vi ska på. Eventuellt stannar vi till på söndag och hänger vid ett hotell med pool där under dagen..
 
Igårkväll firade vi lucia här också haha.Jag hade en massa pepparkakor med mig som jag tänkte ge bort men vi snodde en utav burkarna och åt upp igår kväll. Vi gjorde te, tände ljus, åt massa pepparkakor och bara satt och snackade hela kvällen. En rätt så mysig känsla men endå konstig eftersom det var i ganska ovan miljö mot vad de brukar vara. Men mysig!
 
Hejhej!

Flätornas hemland

Gjorde inbakade flätor idag. Spänner jäkligt hårt i huvet så jag får väl se om jag orkar ha kvar dom eller om jag får världens huvudvärk.

Typ ljust ute för det blixtrar så mycket. Inget muller eller regn dock, hoppas det håller sig borta.

Och jaa klockan är ju 20.00 här så är ju typ läggdags haha.

Och förresten, jag var väldigt olydig förut.. Plockade upp Joyce i min famn när hon grät, trots att hon kunde bli van vid närhet(?) Så jäkla knäppt asså, blir nästan förbannad.
De får säga vad de vill, men jag låter inte en skrikandes bebis bara ligga där och svettas av utmattning. Nixpix!!

Obruni

Det är vad man heter här nere. Det betyder "vit människa".
Det är typ något dagis eller nåt precis utanför där vi bor så varje gång man går eller kommer hem skriker typ 25 ungar "obruni obruni". Fast de låter många gånger som att barn skriker "blöni" för dom inte kan prata rent hehe.
 
På förmiddagen idag sa en av personalen något av det konstigaste jag har hört...
En av de andra volontärerna hade precis matat lilla Joyce som jag skrev om i förra inlägget. Och höll henne lite så hon skulle rapa som man gör med små barn.
Då säger hon bara "put her down!". Och Sara då som volontären heter sa "ehh why?".
Och då förklarade hon lite halvt irriterad att om vi går runt och bär på henne under dagarna så kommer hon bara vilja ha kroppskontakt hela tiden och börja gråta på nätterna. Och sen sa hon också nåt typ "men om du vill komma hit på nätterna och bära runt på henne så varsegod!" Asså VA?
Och grejen är den att vi bär knapt på henne alls. Kanske en stund innan hon ska äta, vilket är 2 gånger under dom timmarna vi är där (jag vet det är på tok för lite för en sån liten bebis) och sen en stund efter maten. Annars ligger hon bara i sin lilla spälsäng helt själv inne medan alla vi är ute på eftermiddagen.
Jäkla trögskalle asså!! Bebisar behöver väl lite kärlek också? Men bara för att dom ska få en god natts sömn så ska vi typ skrita i att hon gråter? Klart man tar upp en 2,5 veckors bebis om den ligger och gråter... Men ne då får man skit för det. Det är ju roligt att dom bryr sig om barnen, eller inte.
 

rumpnisse

Jag med lilla joyce, ynka 2,5 veckor gammal. Hon var född för tidigt med så hon är verkligen pytte liten :)
Frukostdax

Sval kväll

Ännu en dag avklarad. Är skapligt svalt ikväll faktiskt. Sköööönt!
 
En vanlig dag på barnhemmet idag. Samma rutiner varje dag. Ska kolla runt lite om det finns nåt annat projekt att kompromissa med för jag känner att jag nog kommer bli väldigt uttråkad på 5 månader. Inte alls för att de är nåt fel på att vara där jag är nu, jag vill bara att det ska hända lite grejer och inte vara samma varje dag.
 
Rutiner:
8.00:
Blöjbyte och frukost för de större barnen (3-8 år), vi tvättar även av allas madrasser i sängarna och byter lakan. (nämn en unge som inte har kiss i sängen) Blöjorna är ju inte de bästa.
9.30:
Påklädnad för de större barnen och frukost för de små
10.00
De stora barnen går till "day-care" och de små får ett bad. De oljas, pudras, kläs på och stoppas tillbaka i säng. När allt det är klart är klockan ca 11.00 och vi får rast.
 
15.00:
Blöjbyte och vi bär ut alla småbarn på gården.
15.30
De stora barnen kommer tillbaka, får mat, sen tar de ut leksaker och leker en stund utomhus.
ca 16.30/17.00:
Bad för de stora barnen+pjamaspåtagning och mat för de små. Efter det är det blöj- och klädbyte för de små och i säng. När det är är klart är klockan ca 18.00- De stora barnen går och lägger sig själva efter att vi åka hem.
 
 
Har precis varit och käkat middag. Kokt jam med spenatgryta. Jam är en jätte stor rot som man äter jätte mycket här. Smakar precis som potatis, bara lite torrare. De brukar även fritera den och då blir det ju bara som jätte feta pommes. Sån här "bli mätt"-mat. Smakar inte så mycket men går att äta.
 
 

åskväder

Fy vilket åskväder det var inatt.. Strömmen försvann igårkväll också. Men nu är det lugnt och strömmen är tillbaka.
 
Känns himla konstigt att läsa om allt snökaos och julbord och allt som har med vintern att göra på facebook. Jag har liksom väldigt svårt att få in den känslan här nere.
 
 Här är apan jag skrev om härom dagen. Stackarn, kan inte vara skönt det där inte..
 
 Så här instängda var många av djuren...

Hemma

Gick väldigt fort nu på eftermiddagen. Vi var klara vid halv 6 redan. Nu har jag precis varit hos familjen och käkat middag, ris med fiskgryta. Det funka, börjar lära mig redan efter en vecka. Duschen idag var gudomligt skön. Kände mig så äcklig. Finns inget riktigt ställe att tvätta händerna på på barnhemmet och idag fick jag både bajs och spya både på händer och kläder. Men nu är jag fresh igen.
 
Den ordinarie personalen är väldigt väldigt hårdhänta mot barnen ibland. Inte så att de slår dom rätt i ansiktet men ibland tror man nästan att de är påväg att göra det. Istället för att be ett barn att släppa något så SLÅR dom det ur händerna på barnet(?) Man kan ju prova att säga till först.
Idag när jag klädde på en liten 1,5 åring såg jag blåa fingermärken på ryggen... Vet inte hur de kommit dit men förmodligen från en av personalen.
De har även lite konstiga metoder ibland. Det är en liten pojke på hemmet som har fel på sina ben. Han är jätte julbent och kan varken gå eller stå. Idag tvingade personalen honom att stå. Han tjöt och han tjöt och han tjöt tills en annan volontär tog upp honom och då spydde han. Jag var inte där vid själv stå-tillfället utan kom lagom till spyan och fick höra resten. Stackarn grät alltså av förtvivlan tills han spydde. Tror dom liksom att benen blir bättre för att man tvingar på något som gör ont??
 
 
Bidde inga bilder idag, datorn är sur...
 
Snart läggdags och klockan är 19.30 här. Haha! Man blir som värsta pensionären i värmen.

glömt..

Glömde jag skriva att vi var på Kumasi zoo i lördags också? Men jag ångrar nästan att jag gick in. För det första så var vi typ de enda som var där inne, det var ganska litet i och för sig. Men de djur som fanns hade det inte bra. De satt i cementburar med lite smutsigt vatten att dricka. Ingen mat. Och man såg på dom att de inte mådde bra heller. En apa såg förskräcklig ut, tog en bild som jag kanske kan lägga upp senare. Det var som om hela maginnehållet hängde ut genom rumpan. Usch va det iallafall.
 
Dagen har varit lite hängig hittills. Tur att jag har Ushers låt scream att lyssna på då. Hehe. Snart dags att dra tillbaka till barnhemmet.
 
Hej så länge!

Arbetsvecka

Idag börjar min första hela arbetsvecka. Vet inte vad jag mer ska skriva nu hehe.
Vi ligger ju en timme efter i Ghana så klockan är halv 8 här nu. Börjar 8 så kanske ska börja styra lite.
 
Kanske skriver mer om dagen ikväll.
 
Hejsvejs!

grönt är skönt

Eller.? Blev inget bad för poolen var helt grön. Dock var det typ 10 afrikaner som badade ändå men vi nöjde oss med lite sol och kalla duschar.
Mina kinder svider lite nu efter bara 2 timmar solandes även fast jag hade solkräm så nog är solen stark här.
Poolen låg i grannbyn Jamasi och det tog ca 20 min med taxi.
 
Idag är det en vecka sen jag kom hit. Konstigt nog har den veckan gått jätte sakta. Känns som om jag varit här i evighetet redan.
Om 133 dagar kommer jag hem!

söndagssysslor

Har tvättat lite idag. Kläderna blir så himla smutsiga här alltså. Luften är helt brun så efter en dag med ett vitt linne är det röd/brunt. Svårt att få bort när man tvättar för hand i en balja, vattnet blir ju smuttsigt efter ett klädesplagg så har man liksom 15 grejer till. Men man vänjer sig väl med att aldrig vara riktigt ren. Haha! Men ska försöka att tvätta en gång i veckan så det inte blir så mycket varje gång.
 
Vi är ju lediga på helgerna så idag ska vi åka till ett hotell med pool oc
h snylta lite på den hehe. Finns typ ett enda med pool bara haha.
Vi får betala 5cedis för att gå in, vilket är typ 20kr så det får man väl stå ut med.Duschen.
 Duschvatten plus duschhink. Och jaa, det är inget lock på tunnan så i botten ligger det massa smuts blandat med döda kryp.
 
Toaletten. Låt er inte luras av toalettsitsen.. Under den är det nämligen ett djuuuuupt hål så jag är typ rädd varje gång att det ska hoppa upp en råtta eller att jag ska ramla ner eller vad som helst haha.. Toalettsitsen är också helt sprucken så det är ju inte så himla bekväm heller. Luktar väldigt gott också...
 Vårt hus. Det ligger precis i hörnet till en liten tvärgata så vi går in runt hörnet genom innergården. Så vi har liksom 2 gator som är "våra". Och som sagt, det är lägenheter i det här huset.
 Gatan från framsidan.
 Baksidan. Fotot är taget precis vid grinden där vi går in.
 Innergården. Solen höll precis på att gå ner så man ser kanske inte så bra. Vi bor i dörren längst ner till höger som inte syns. Bakom den stora tanken.
 
 Vårt rum. det där var precis i början så det är inte lika stökigt nu faktiskt när vi packat om lite. Men är lite jobbigt att få leva i en resväska i 5 månader men det är väl också en vanesak.
 
Vet inte vad som hände nu? Det bara funka. Dock har det tagit mig typ en timme att ladda upp alla bilder så nu får de faktiskt räcka. Dags att packa badkläder. Har hört att det finns rinnande vatten där så kanske packar ner duschgrejer också. Värsta lyxen men en kall dusch.

kvällsbilder

 Två härliga ungar!!
 
Det tar sig. 2 bilder idag med.
 
Det är sjukt hur trött man blir här. Har typ gått och lagt mig klockan 8 varje dag och aa.. läggdags alltså.
 
Dayie!! (godnatt på twi)

Fran Kumasi

Kom pa att jag inte skrivit nagonting om staderna eller nagonting. Sa drar det lite snabbt nu.
 
Ar i Kumasi nu, en av Ghanas storsta stader. Det ligger ungefar 1,5-2 timmar fran dar jag bor.
Jag bor i en liten hala som heter Nsuta. Det finns typ inget att kopa dar sa idag har vi akt hit for att handla lite mat och sa. De andra tjejerna ville till ett bra internetcafe ocksa.
 
Jag jobbar i en liten by som heter Mampong. Ca 10min med taxi fran Nsuta. Jag jobbar pa Mampong babies home och det ligger typ mittimellan de bada byarna.
 
Jag har en vardfamilj har i Ghana men jag bor inte hos dom. Jag bor i en liten lagenhet som berstar av 2 rum och den ligger ungefar 3-4 min gang fram familjens hur dar vi gar och kakar pa kvallarna.
Toalett (dass) och duschutrymme liggen utanfor lagenheten men i samma hus.
Det finns inget rinnande vatten i Nsuta sa vi duschar med hjalp av hinkar. Ibland forsvinner ju elen ocksa i Nsuta vilket gor det extremt morkt. Men aven nar elen ar igang sa finns det inga riktigt bra lampor anda sa ficklampor ar et MASTE.
 
Har i Ghana tar man sig fram med hjalp av trotros (vet inte hur det stavas). Och det ar typ en liten minibuss som man trycker in sa mycket folk som mojligt i. Mycket billigt dock. Jag betalade 10kr for att komma till Kumasi.
 
Hoppas ni fick en bra inblick i det hela.
 
Hors!!

2 av 13

 
Jag gjorde ett gått försök. Klickade fram 13 bilder. 2 hann bli klara innan datorn sa godnatt. Det ska jag också göra nu.
 
(om vi har tur kanske det blir 2 nya imorn)

lite bilder..

Ska försöka mig på att ladda upp lite bilder. Internetet är ju dock sjukt segt så får se hur det går. Bilderna får bli lite mindre eftersom det tar evigheter.. Men bättre det än inget.
 
Under dagarna här kommer jag hela tiden på saker som jag skulle blogga om men sen när jag väl sitter här så försvinner det. Så om det poppar upp random saker så vet ni varför.
 
Idag är det presidentval här. Vissa volontärer har åkt hem för det för de tror att det ska bli jätte oroligt. Haha! Ghananerna tror inte det så är nog cool lugnt. Alla röstar idag sen räknas rösterna i helgen så på söndag kommer svaret.
Ghanas president dog för några månader sen så sen dess har det varit vise presidenten som styrt. Om han inte blir omvald kommer bytet att ske 7 januari.
 
Maten här är okej. Mycket grytor som jag inte tycker om. Men jag håller mig till ris och frukt. Får se hur lång tid det tar innan jag tröttnat på det. Har ju inte ens varit här i en vecka än.
 
En fråga. Många barn på barnhemmet har väldigt uppsvällda magar. Förmodligen för att det bara får välling hela tiden. Iallafall, några av dem har jätte svullen och utstående navel. Omkretsen är ungefär som en golfboll och vissa står ut typ 5cm. Har frågat de andra volontärerna som har varit här längre men de vet intevad det beror på. Och de andra i personalen är jätte dåliga på engelska, Någon som har en idé om vad det kan bero på? Ser riktigt läskigt ut iallafall.
 
 
 
Här sov vi första natten. Starbow motell i Accra.
 
Åh asså skit. Det vill inte. Fick upp en bild. Väldigt värd bild, hm... Kanske kan försöka mig på att ladda upp en inlägg med BARA bilder ikväll om jag får tid. Hinner inte sitta här nu nämligen, måste dra till barnhemmet.
Hejs!
 

siesta

Fortfarande mycket att vänja mig vid.. Tex att det är fullt med kackerlackor och spindlar på dasset, mest döda men ändå. Så man sitter ju som på nålar liksom. I morse när jag gick på toa känner jag hur någonting ramlar på min axel, sen på mitt ben och ner på golvet. Jag ser att det är en liten svart grej men inte vad eftersom det är så inihelvete mörkt (även fast det är solljus, inget lyse+stängd dörr=mörkt). Så jag ställer mig upp och RUSAR ut ur dasset med byxorna nere. Där utanför står det en typ 15 årig tjej och vattnar blommor och kollar lite konstigt på mig men ändå försöker låtsas som ingenting. Hehe. Men iaf, det var bara min toffs som ramlade av huvudet (lame), så där skämde jag ut mig i onödan.
 
Vi är nu hemma i vår lägenhet (rum) på lunchbreaket på 4 timmar.. Vi är på barnhemmet från ca 8.00-11.00. Sen ska barnen sova middag till klockan 15.00(?) Vilket dom såklart inte gör så när vi kommer dit igen så är ju allt kaos precis som på morgonen. Men det är så det är sagt så vad gör man.
 
Allt är så sjukt billigt här. Taxi till barnhemmet på ca 5 min kostar ca 3-4kr. Vi köpte nyss 12 mandariner för 8kr, en megastor ananas för 4kr och 9 mango för 8kr. Hur sjukt? Vatten kostar typ inte ens 1kr/liter så det är med sjukt billigt.
 
Nu ska jag nog ta en powernap från värmen innan vi ska tillbaka och svettas bland alla bebisar. Powernapa är någonting som jag är bra på i alla lägen.
 
Hejsvejs!

framme ännu en gång

igår kväll kom vi fram till dit vi ska bo under resten av resan. Här blir det mörkt så hiiimla fort. PRICK klockan 18.00 är det som om någon stänger av solen på en lampknapp.
Så igår när vi kom fram hit typ 18.15 var det ju såklart mörkt, och all el var av (det händer typ varrannan kväll) så det var ju kolsvart. Och så ska man försöka hitta in i vårt trånga rum med allt bagage och allt. Kaos med andra ord. Tänkte jag skulle fota hur jag bor någon dag, typ dusch (hinken) och så..
 
Första dagen på barnhemmet var idag. Kaos det med. Kom in och typ 17 (de var vad jag räknade till) bebisar ligger på golvet, alla tjuter och alla har skitit på sig, På 2 sekunder hade jag kiss och bajs (gult bajs) på hela mig, sen ska man gå med det en hel dag. sen efter frukosten var det lite spyor också.
Hela mitt huvud är typ kaos just nu med andra ord. är sjukt mycket att smälta.
Värmen, maten, all uppmärksamhet,vara smutsig hela tiden, ingen riktigt toa och ingen dusch, ständigt svettandes och aa, massor med andra ord. Men jag har ju bara varit här i typ 3 dagar än så det kanske inte är så konstigt att jag är lite vilsen just nu.
 
Btw, här behöver man ingen väckarklocka inte. Nä, det finns typ tuppar ÖVERALLT som ställer sig och galer sjukt högt varje morgon. Vart man än sover. Men på ett sätt är det väl bra.
 
Finns så sjukt mycket att berätta så får dela upp det lite så nu slutar jag för idag.
 
Saga och jag har köpt någon USB grej så man får internet (hon har laptop med sig) så det kommer nog bli lite enklare att blogga framöver.
 
Puss&Kram!!

framme!!

okej, jag har inte sa mycket tid sa detta far ga fort.
 
i sondags hann vi inte mycket da en av de andra tjejerna som aker forlorade aaaallt sitt bagage, det kom inte fram. sa vi fick vara pa flygplatsen till typ 12 pa kvallen.

vi sov hos nan familj, vet inte alls vilken, men vi var ju flera sa det var ratt lugnt. sen pa mandagen akte vi buss heela dagen till kumasi dar jag nu befinner mig. vi ska aka till var vardfamilj ikvall eller imorn. dock blir det en annan an vad vi trodde for den familjen har precis forlorat sin son.
sa vi ska fa hoppa in i en familj dar tva andra tjejer fran sverige redan bor, undra hur trangt det blir.. men men . vet inte sa mycket i nulaget men far skriva mer en annan dag.
 
vilken omstallning alltsa att komma till ett sant har land och glida runt med de andra ghananerna uuutan turister. ALLA vander blicken och kollar, ler och vinkar. barn drar i sina mammor och pekar och skriker nat typ som "kolla, kolla mamma!!!". alla kvinnor skriker efter en "you are beautifuul".. de enda som INTE sager nat ar mannen, de har val lite mer hyfs har an i sverige kanske. haha!
 
sitter pa "Light for children"s kontor nu och ska snart fa mig en liten kurs i "vett och ettikett" har. kan nog behovas ocksa hehe..
 
hors en annan dag!!!

Väntan...

Sitter på Arlanda och har checkat in nu.. Har mött upp Saga som kommer va på samma barnhem som jag. Vi ska även bo ihop.
Planet går 10.55 så nu väntar vi bara.. Kommer va framme runt 20.00 ikväll.

EllinoriGhana.blogg.se

En blogg om livet som volontär!

RSS 2.0