Imörn så att säga

Imorgon drar vi iväg för en veckas safari på olika nationalparker. Checka bara in här för att säga ett eventuellt hej då tills nästa helg ;) Vet inte alls om det kommer bli någe bloggande när jag är iväg men vi får la se. Möjligheten finns då vi kommer ha med datorn. Vet ju dock inte hur internet uppkopplingen är där uppe i norr. Men det märker vi.
Elen är borta nu så ser inte ett skvatt. Får gå upp tidigt imorgon och packa istället.

Och vet ni vad? Det har varit världens tråkigaste väder de senaste dagarna.. Det har varit super molnigt på morgonen, soligt mitt på dagen och på eftermiddagarna har det typ draigt upp i storm och det blåser som sjutton och regnar.. Inte alls kul. Sen håller det i sig nästan hela natten. Inte regnet men blåsten. Nu blixtrar det massor också. Tyvärr så går vi ju in i en regnperiod nu men jag håller tummarna för att det inte kommer vara så här nu ända tills jag åker hem. Dö trist jöö! Men men. Life is a bitch and then u die, som Linda säger.

Nu tackar jag för mig. Godnatt!

En sista jobbdag

Imorgon går avfärden mot norr. Kommer bli en veckas bilande och stopp på olika safari. Kul kul. Sen kommer vi bara vara hemma i 2 dagar sen blir det en veckas semester i cape coast/accra igen. Så idag kör vi järnet!!!

Igår på marknaden köpte vi massa muggar till barnen (en sponsring från Åsa, Sagas mamma). Jag fick ju som sagt med mig maaaaassor av tandborstar och tandkräm av min moster och nordea när jag åkte hit. Så idag ska vi införa en ny rutin hade vi tänkt. På eftermiddagen när de större barnen badar ska de få borsta tänderna också (det gör bara det en gång på morgonen och då vet jag inte ens om de har sin egna tandborste). Så vi ska fixa så att alla får en varsin mugg med sitt namn på och en tandborste i. Tur att Kathi är kvar på barnhemmet när vi åker iväg nu. Henne kan man lita på att det kommer funka även om vi inte är där. Jag hoppas iallafall att alla tycker det funkar bra, även personalen, så att de alltid fortsätter med det. Får uppdatera er längre fram och berätta hur det funkade.

Nu på morgonen ska jag ha en lektion tillsammans med det där trevliga matteläraren igen. I tisdags när vi skulle ha lektion pratade jag med honom innan och sa att jag inte tyckte om när han använde piskan eller slog barnen och bad honom att inte göra det. Då svarade han att barnen var ju så himlaenvisa så det måste man ju. DET ÄR DOM INTE ENS!!! Han slår dom liksom i förebyggande syfte. Men jag sa iallafall att "Du kan ju prova idag och se hur det går", och tro det eller ej men han gjorde faktiskt det. Bra jobbat. Får se om det håller idag med.

Nu måste jag börja röra mig! Hej så länge!

Tröööött...

Sorry för dålig uppdatering i helgen. Var fullt upp hela tiden så att säga.
I fredags käkade vi god pizza och drog en utgång som förövrigt var riktigt lyckat.
I lördags åktte vi till Art market i Accra där de säljer massa handgjorda saker. Allt från smycken, målningar, träskulpturer, trummor och aa, massa. Sen åkte vi till Accra mall (SJUKT COOLT). Det är en riktig galleria med riktiga affärer och allt. De fanns till och med Apple store(?) En affär som var precis som rusta+elgiganten och alla såna affärer. Det fanns bl.a. tvättmaskiner, grillar, feta stereos och SOFFOR!! Saga och jag satte oss i en skööön soffa och bara dog lite. Insåg att man liksom inte har suttit i en soffa på över 2 månader!? Sen visade vi Andrea som också dog lite i soffan medans vi gick vidare med munnen öppen, helt fashinerade.
På kvällen vinkade vi även av Andrea (buhuu)).
Söndagen hämtade Saga och jag hennes mamma+kompis på flygplatsen, tog en tidig middag och gick och la oss tidigt.
Och nu sitter vi här hemma igen och i vardagslivet. Som förövrigt bara kommer hålla på i några dagar till för sen åker Saga, jag, Sagas mamma och Linda (kompisen) på en liten roadtripp upp till norra Ghana och massa nationalparker. Ska bli sjukt kul och ber om ursäkt redan nu om det kommer bli dålig bloggning de dagarna.

Som alltid när vi varit ute och rest var det jätta härligt att komma tillbaka till barnen på barnhemmet. Saknar alla så himla mycket när man vart ifrån dom. Vet inte hur jag ska klara av att åka tillbaka till Sverige sen. Men det är ett annat problem.

Andrea skrev även till mig att det bara är 23grader inomhus i Sverige och att hon frös ihjääl. Stackars henne haha. (Och alla andra förstås). Här börjar jag nästan tycka det är lagom när det är så där 30 grader. Inte för kallt eller för varmt. Lagom. Var lite roligt häromdagen, och alla andra dagar förstås, men när vi åkte från barnhemmet vid 6 på kvällen och sa "ååh vad skönt äntligen börjar det bli svalt och skönt ute". Tittar på termometern och den visar 35,7 grader.. Har nästan glömt bort hur det kan kännas hemma när man är så där kall så det verkligen gör ont och det sticker i kroppen när man går in. Bara tanken på raggsockar just nu får mig att svettas..

Men nu ska jag sova. Är verkligen dö trött idag. Vet inte vad de är med mig. Men jag säger godnatt och hoppas på en piggare dag imorn! Hejsvejs!

I harliga huvudstaden...igen..

Skont med ett valbehovligt break efter de senaste veckorna. Har hant sa mycket att man typ inte suttit ner en sekund. Sa idag har vi bara hangt pa stranden och njutit och snart vantar en god pizza ;) Hehe..
I morgon aker Andrea hem. Mindre roligt.. Men da har jag bara annu en sak att se fram emot nar jag kommer hem till Sverige igen.
 
Vi tog nattbussen hit inatt. Men IGEN fick vi aka trotro hela vagen for att bussen var trasig. Var en laaang diskussion dar pa stationen. Chaffisen ville att vi, 4 pers, skulle tranga in oss pa 3 saten, som for det forsta redan ar skitsma. Men det loste sig till slut. Kan ju liksom inte sitta sa trangt i 7-8 timmar i strack.
OCH, nar vi gick av sag jag det ackligaste nagonsin. Ett stort dike fullt med sopor och RATTOR! I mangder. Usch och bla! Vet ju att dom finns och lurar i varje horn men har inte sett en enda, tills nu.
 
Igar fick jag smaka fu-fu hos familjen ocksa. Skams pa mig som inte atit det annu da det ar typ Ghanas nationalratt. Det ar iallafall en degklump i sas. Foll val inte riktigt mig i smaken men var val roligt att prova pa det med.
 
I veckan tog jag och Saga med oss alla gosedjur till barnhemmet som vi hade med oss fran Sverige. Pa tiden... Vi knot fast dom i deras sangar. Kandes valdigt lyckat och alla barnen blev superglada. Vi var lite oroliga forst att det skulle bli slagsmal eftersom alla gosedjur var olika. Men barnen var mer 'aah jag fick en tiger, vad fick du??'. sa det var superkul.
 
En sista sak. Om 2 dagar har jag varit har i 11 veckor. 9 veckor kvar, vilket betyder att jag har passerat halvtid. Tiden gar sa sjukt fort.
 
Nu blire PIZZA!!! Hejda!

Marknadsdag

Blev ju ingen marknad för oss förra veckan då det dök upp lite annat oväntat.. Men idag kör vi igen.
 
Igår kom det en läkare till barnhemmet och omskar de tre nya pojkarna som vi fått. Vet inte riktigt vad jag ska säga om det.. Det var på förmiddagen dock så jag var inte där, tack och lov. Hade nog inte pallat det. Fick höra lite från Saga och det räckte.
 
Var på skolan idag, som vanligt. Satte ner min fot lite idag till engelska läraren. Jag gör små små steg. Han använde också då den där j*vla piskfan mer än nödvändigt. Så kom han senare och sa "när du har lektionen, så lyssnar dom ju inte". FÖR DET FÖRSTA: Hur f*n vet han det? När JAG har lektionen så är jag SJÄLV där alltså har inte han en ANING om hur det går. OCH FÖR DET ANDRA: det gör dom visst de. Räcker med att säga till en gång så lyssnar dom ju. Men iallafal, då sa jag bara att "Jo, det gör dom visst det, går hur bra som helst. Man behöver inte använda våld till allt förstår du". Han förstod nog min point. Skrattade lite sen vände han mig ryggen. Pratade inte mer med mig.
 
Det är väldigt lätt att säga att man sjäääälvklart skulle gå emellan i ett sådant tillfälle. Men det är inte så jäkla lätt. Speciellt inte när det är deras kultur och dom tycker inte alls att det är någe konstigt. Plus att man ligger liiite i underläge som ensam vit i en skola här. Men jag samlar mod till mig. Och jag visar ganska tydligt med mitt kroppsspråk att jag absolut inte gillar det.
Kan vänta och lägga mitt utbrott typ sista veckan jag ska jobba där. Så jag slipper gå dit och facea lärarna igen.
 
En annan dum sak han gjorde idag. De hade högläsning. Så uttalade en kille ett ord fel. Han skulle säga salt men sa det med ett annat uttal på a:t. Ungefär sånt uttal som vi gör på svenska. Och läraren lacka ur när han inte visste det rätta uttalet. Så han går och hämtar en liten tjej från typ klass 3 eller 4 och frågar "hur uttalar man det här ordet?". Självklart så kunde hon ju det och då säger han "aah tillochmed HON kan det bättre än du". Ger sen den här lilla flickan piskpinnen och beordrar henne att ge honom två pisk på händerna. Vilket hon såklart gör för här säger man inte emot lärarna. Det gör man bara inte.
 
Kalla mig dum i huvet men jag blir helt ställd i en sån här situation. Jag vet inte vad jag ska säga. Eller göra för den delen. Efteråt kommer man alltid på saker som "jag skulle sagt si o så eller gjort si o så". Men JUST DÅ, i den sekunden, står det helt still uppe i kokosnöten.
 
Menmen.. Hej så länge!

Lite hjälp tack!

Min mobil är i rätta händer, på riktigt nu. Den har legat på polisstationen fram tills igår. Men.... Det står "Iphone är avaktiverad, anslut till iTunes". Jag har bara spärrat simet, inte telefonen. Men kan det va så att han har pillat så mycket på den att den spärrades? Och kan jag alltså då inte låsa upp den förns jag är hemma i sverige med MIN dator??
Vore schysst med lite svar tack!

Och.. VILL NI VETA EN SJUKT COOL SAK????
Har ni hört att påven har sagt upp sig? Och den troliga efterträdaren (inte bestämt ännu men kanske) är ingen mindre än en ghanaska man som vi tror är från... wait for it... bambambaraaa.. NSUTA!! Vad är oddsen?? Sjuukt cooolt iallafall om jag bor i samma lilla håla som självaste PÅVEN växt upp i... Tänk om våran familj känner honom? Då känner jag nån som känner nån liksom. Hehe!

Ja ja.. de va de. Nu ska vi gå på lunch! Ciao!

I Kumasi

Blev en svang till Kumasi idag da det ar Andreas sista helg. BUHUU!! Hon aker hem nasta lordag sa pa torsdag kvall aker vi till Accra igen for att vinka av henne. Aven for att hamta upp Sagas mamma pa flygplatsen. Hon ska stanna i 3 veckor och vi ska resa valdigt mycket med henne sa okmmer bli som en liten semester i nastan 2 hela veckor. Far jobba lite helger pa barnhemmet sen for att ta igen det. Men ska bli kul. Vi ska aka runt i typ hela Ghana och kolla massa nationalparker. Men vi ska nastan heeela vagen upp till gransen till Burkina Faso sa kommer bli ett himla bilakande. Men vad gor det om 100 ar?
 
Har typ smalt det dar med stolden nu. Har varit sa himla arg hela veckan pa den dar jakla snorungen.. Men forsoker att se det positiva, har ju anda fatt tillbaka min Iphone.
 
Men som sagt vi ar ju i Kumasi, och vad betyder det?? GOD MAAT! Kanns ibland som om jag bara skriver om mat har men alltsa, haha, det ar typ det enda man ser fram emot ocksa. Som Accra nasta vecka. Vi sager typ bara 'aah vad skont det ska bli att aka till Accra sa vi kan kaka frukost daar och middagen pa den goda restaurangen' och aa.. allt handlar om mat haha.. Men ska faktiskt aven bli skont med nan stranddag och kanske en partykvall igen ;) Hehe!!
 
Men men.. hors nan annan dag. Ar ju lite struligt med internetet hemma just nu eftersom vart modem ocksa blev stulet men snart ar det nog igang igen..
 
Hejsvejs!

Oj oj oj...

Vad det har hänt grejer sen sist jag skrev.
 
Är jäkligt trött på den skiten så drar det bara lite snabbt.
 
I onsdags när jag kom hem från skolan så skulle jag plocka fram lite pengar från min gömma, jag hade precis tagit ut och hade ganska mycket, och inser då att den är BORTA! Börjag kolla runt lite och ser då att andra värdefulla saker så som min Iphone, Modemet, Andreas Mp3 och lite andra saker också är borta. Vi har alltså haft inbrott.
 
Iväg till polisstationen och rapportera. Vi hade en liten misstänkt snorunge som har hängt kanske mystiskt runt oss en längre tid och även runt Andrea innan vi kom hit. Och mycket riktigt var det väl så. Han hade tillochmed för en tid sen stulit våran nyckel så det var den han använt för att ta sig in den jäkeln. Fast att vi hade bytt lås men det där är en annan lång historia..
Han erkände allt utom mina pengar. Så sakerna är tillbaka i rätta händer nu. Men icke mina pengar som han höll käften om.
Men efter mycket om och men kom det fram att han köpt en fet jäkla Experia telefon och massa annat dyrt skit för mina pengar. Så nu blir det att avvakta och se om han kan lämna tillbaka sakerna och få tillbaka pengarna.
 
Iallfall, det har varit en lååång vecka så den här helgen var mer än välkommen. Inte nog med att veckan har innehållit mååånga timmar på polisstation med bla gråt, skrik, elpistoler och förhör så har både jag, Andrea och Saga varit magsjuka. Elendet har visst inga gränser.
 
Så idag ska vi bara åka till poolen och dö lite.
 
Pusselipuss.

Ny volontär

Igår kom en ny kille till barnhemmet igen... 4 DAGAR GAMMAL!!! Och pyttepytte liten. Vet inte namnet än dock för det gör typ ingen i personalen heller verkar det som när man frågar. Men, i ärlighetens namn, inte så söt ännu för han ser fortfarande ut som ett mosat russin. Men är ganska säker på att han kommer bli väldigt söt snart ;)
 
Igår fick vi en ny volontär till vårt hem också. Svensk tjej som heter Klara. Helt utan förvarning så när jag kom hem efter barnhemmet på kvällen, helt svettig efter cyklingen, så satt hon där. Jätte kul men lite synd om henne och komma till vårt bombnedslag (hehe). Om vi fått förvarning kanske vi hade kunnat städa upp lite.. Men men nu är vi 4 igen och det känns bra. Speciellt när Andrea åker hem nästa lördag (buhuu). Får inte bli för tomt här i hemmet.
 
Skolan rullar på bra. Har haft endel engelsk- och mattelektioner. Skönt att varva barnhemmet med nåt, även om jag älskar att vara där.
 
Nu ska vi knalla mot lunch. Pasta med tomatsås idag.
 
Hejs!

Februari

Redan februari. Snartr vår där hemma va??
 
I lördags tog vi en rejäl sovmorgon och sedan åkte vi till poolen för att få en välbehövlig dusch. Fortfarande helt klart värt att åka den biten och betala för att få duscha.!
 
Igår var vi och besteg ett berg. Gick upp tidigt innan det blir för varmt. Piece of cake, trodde jag, men det var faktiskt sjukt jobbigt. Det var trappor vissa bitar men andra bitar var det bara helt stenigt. Det var ett böneberg så var många ghananer som gick upp också och dom bara skuttade upp som ingenting(?) Vissa går ju också och bär TON med saker på huvudena. Fattar inte hur de orkar. Men var iallafall skönt när vi kom upp. Jätte högt och fint. Synd bara att det var så himla disigt igår så man såg nästan inte bergstopparna. VSå vi får väl gå den där trippen nån mer gång när man faktiskt ser klart.
 
Igår kom våra söta värdbarn och skulle fylla på vatten i vår tunna. Andrea och jag kände oss lite snälla så vi bestämde oss för att hjälpa till. Och herregud haha! Här bär man ju som sagt inte saker i händerna, utan på huvudet. Det var skit svårt verkligen. Och tungt. Så kommer en liten unge på tio bast och bär en lika stor hink som jag på huvet, UTAN HÄNDERNA, och bara skuttar förbi som ingening. Jag spillde som attan och blev skit trött. Lite pinsamt när en tioåring klarar det bättre än en själv. Men alla är verkligen så himla starka här. De får ju slita redan som barn som sagt. Men det var ändå lite kul. Nu behövde vi bara gå 3 rundor med vatten för att fylla tunnan. Hade de gått själva hade de behövt gå 6 rundor. Dock har Mike, våran andra bror, sagt att vi inte får hjälpa till(?) Men det man inte vet lider man inte av.
 
Vid starten av klättringen. Helt ovetandes om vilken utmattning som väntade.
 
En av typ en miljon trappor.
 
En vilopaus. Nöjd tjej som vet att vi snart är uppe!!
 
Vid stupet.
 
Inte så mycket utsikt pga dimman. Men högt är det ändå.
 

EllinoriGhana.blogg.se

En blogg om livet som volontär!

RSS 2.0